Plaće po nezakonitom obračunu
22.01.2020.
Autor: V.P.

Plaće po nezakonitom obračunu

Nastavlja se - odlukom Vrhovnog suda - nezakonita isplata plaća liječnicima

Hrvatski liječnici su plaću za prosinac ponovo dobili po starom nezakonitom obračunu - izvještavaju iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika i naglašavaju da je prošlo više od mjesec dana od objave pravnog shvaćanja Vrhovnog suda po kojem liječnici i drugi zdravstveni radnici imaju pravo na dodatke za odgovornost i uvjete rada i u prekovremenom radu. 

 

Vrhovni sud RH 9. prosinca 2019. godine je donio i objavio pravno shvaćanje, ističe HUBOL kao i činjenicu da su liječnici za to pravo bili zakinuti punih 6 godina i da je zbog toga podignuto više od 4000 tužbi, koje su se u zadnjih nekoliko godina u visokom postotku rješavale u korist liječnika.

 

Istaknuli su i apsurd da zdravstvena administracija neusklađivanje obračuna plaća s pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda pravda činjenicom da još odluku suda nisu dobili u pisanom obliku. Ministar zdravstva i Vlada RH se kako kažu ne odazivaju se na pozive sindikata i drugih liječničkih udruga na precizno formuliranje članka Kolektivnog ugovora kojim je uređen obračun prekovremenih sati te promjenu Centralnog obračuna plaća.

 

Posljedica toga je da su liječnici i dalje oštećeni, to jest da ne dobivaju plaću u skladu sa svojim radom pa čak ni u skladu sa zakonom.

 

"Pozitivne odluke sudova iz cijele države i dalje pristižu, liječnici dobivaju sudske procese no zdravstvena administracija umjesto u pregovore i isplate duga liječnicima ide u drugostupanjske postupke, povećava dug koji ce biti u konačnici isplacen iz limita bolnica ili šuti te na taj način oštećuje liječnike i ignorira odluke sudova." - pišu iz HUBOLA.

 

Podsjećamo, neslužbene procjene govore o oko 1,5 milijardi kuna duga, dok je ministar Kujundžić u izjaqvama za javnost baratao s brojkom od 700 milijuna kuna duga.

 

"Sve zajedno dovodi do toga da će zdravstveni sustav veće troškove nego što je potrebno, a te troškove neće platiti  ravnatelji bolnica i Ministarstvo zdravstva već hrvatski građani koji plaćaju zdravstveno osiguranje i pune državni proračun kroz ostale poreze." - otvoreno progovara HUBOL i pita se može li čekanje objave odluke na stranicama Vrhovnog suda biti opravdanje za ignoriranje sudskih odluka, zakidanje liječnika za njihova zakonska prava i bespotrebno dodatno trošenje proračunskog novca.

 

Kontinuiran problem ova udruga liječnika vidi u tome što zdravstvena administracija i Vlada RH i dalje ignoriraju zahtjeve Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog sindikata da se rad liječnika, uključujući i prekovremeni rad, regulira Zakonom o radnom vremenu i plaćama liječnika te tvrde da je isključivo na njima odgovornost za daljnje funkcioniranje sustava.

Povezani članci

'Pomak u dijagnostici i liječenju pacijenata sa zloćudnim tumorima kože je značajan'

'Pomak u dijagnostici i liječenju pacijena...

06.05.2024.
Autor: A.K.
Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.