Umjetna inteligencija u dijagnostici raka dojke
19.10.2023.
Autor: A.K.

Umjetna inteligencija u dijagnostici raka dojke

Umjetna inteligencija postaje svepristuna u brojnim zanimanjima, pa tako i u onom koji spašava živote- medicini.

Umjetna inteligencija postaje sveprisutna u brojnim zanimanjima, pa tako i u onom koji spašava živote- medicini. AI u službi podrške liječnicima, pokazao se korisnim prema raznim istraživanjima. Cilj je jasan, rano otkrivanje bolesti i optimizacija liječenja.

S obzirom na to da se nalazimo u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, švedska studija objavljena u kolovozu 2023. u Lancet Oncology privukla je našu pažnju. Naime, ispitana je uspješnost umjetne inteligencije kao podrške pri iščitavanju rezultata mamografije, u odnosu na rutinsko dvostruko čitanje od strane dva različita radiologa.

Cilj analize bio je ocijeniti izvođenje pregleda, što uključuje otkrivanje raka, ponovni poziv, stope lažno pozitivnih rezultata, kao i vrste raka i radni teret. Istraživanje je uključilo 80, 033 žene, s prosječnom dobi od 54 godine, za AI podržani pregled (n = 40,003) i dvostruko čitanje bez AI (n = 40,030).

AI sustav pružao je ocjene rizika za zloćudnost od 1 do 10, pri čemu su ocjene niskog rizika išle od 1 do 7, srednjeg rizika od 8 do 9, a visokog rizika 10. Ove ocjene rizika koristile su se za razvrstavanje pregleda prema jednom radiologu (ocjena 1-9) ili dvostrukom čitanju (ocjena 10), s obzirom na to da se prevalencija raka "naglo povećava" kod osoba s ocjenom rizika 10, objasnili su istraživači.

Koristeći AI podršku, otkriveno je više slučajeva raka dojke nego standardnim pregledom radiologa. Točnije, AI je pomogao otkriti 244 slučaja raka, dok su ih radiolozi otkrili 203. Ovo povećanje uz pomoć AI-a iznosi 6.1 slučajeva na svakih 1000 pregledanih žena, dok su radiolozi otkrili 5.1 slučajeva na istom broju pregledanih žena. Stope lažno pozitivnih rezultata bile su iste u obje grupe 1.5%. Prema procjeni istraživača, AI podrška za pregled također je smanjila radni teret radiologa za gotovo 44%.

Sveukupno, "utvrdili smo da je korist AI podrške u smislu smanjenja radnog opterećenja prilikom pregleda značajna", rekli su autori.

Istraživanje je također otkrilo povećanje od 20% u otkrivanju raka uz podršku umjetne inteligencije u usporedbi s rutinskim dvostrukim čitanjem mamograma. Iako su ovi rezultati obećavajući, sami po sebi nisi dovoljni da potvrde da je umjetna inteligencija spremna za primjenu u mamografiji. Najveći potencijal očituje se u vidu smanjenja opterećenja radiologa po pitanju broja pregleda.

  • Izvor: AI-Supported Breast Screens May Reduce Radiologist Workload - Medscape - Aug 02, 2023.

Povezani članci

'Cilj edukacije treba biti da što više ljudi djeluje preventivno, a ne da se dolazi na liječenje kada nastupe posljedice'

'Cilj edukacije treba biti da što više lju...

16.10.2023.
Autor: A.K.
Pacijentica s mitralnom insuficijencijom: 'Imala sam dvije operacije u prvoj godini života'

Pacijentica s mitralnom insuficijencijom: ...

26.09.2023.
Autor: A.K.
Magistra Ana Soldo: 'Pandemija nam je pokazala važnost ljekarni i njihov neizmjeran potencijal'

Magistra Ana Soldo: 'Pandemija nam je poka...

25.09.2023.
Autor: A.K.
Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve uključuje?

Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve ...

19.07.2023.
Autor: A.K.