Teške deke: Recept za kvalitetan san ili marketinški trik?
16.11.2022.
Autor: A.K.

Teške deke: Recept za kvalitetan san ili marketinški trik?

Istraživanje o učinkovitosti teških deka.

Važnost kvalitetnog spavanja neupitna je kako bismo mogli funkcionirati. Za one koji su iskusili nesanicu, znaju koliki to negativan utjecaj može ostaviti na zdravlje čovjeka. Bez dovoljno sna, svi aspekti života bivaju poremećeni. 

Teške deke kao rješenje

Većina će pomoć kod kratkotrajne nesanice potražiti u čajevima za smirenje, eteričnim uljima, dodacima u prehrani i sl. Svjesni važnosti dobrog sna, iz raznih kompanija iznjedrila su „pomagala“ za mirnu noć. Među njima su i teške deke koje su u posljednjih nekoliko godina postale pravi trend.

Riječ je o dekama koje mogu težiti od 2 do 15 kilograma, a osjećaj na tijelu je poput snažnog zagrljaja, tvrde proizvođači. Naime, težinu im daju utezi izrađeni od staklenih kuglica ili sličnog materijala koji se neće oštetiti tijekom pranja. Nesanica, anksioznost i stres neki su od problema koje ova deka rješava prema raznim studijama, a zašto je to tako predmet je i laboratorijske crossover studije na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj objavljenom u listopadu 2022.

Usporedba: teške i „obične“ deke

U istraživanju je sudjelovalo 26 sudionika bez zdravstvenih tegoba (15 muškaraca i 11 žena). U dvije testne noći, sudionici su koristili tešku deku kojom su bili pokriveni sat vremena prije i tijekom 8 sati sna. Punjenje teke sastojalo se od staklenih perli u kombinaciji s poliesterskom vatom, što je odgovaralo 12,2 % tjelesne težine sudionika. Tijekom eksperimenta, između 22 i 23 sata, istraživači su skupljali slinu sudionika te su procjenjivali njihovu pospanost korištenjem Karolinske skale pospanosti. Trajanje sna zabilježeno je OURA prstenom- nosivim uređajem koji mjeri fiziološke varijable koje ukazuju na spavanje. Autori studije, usredotočili su se na ukupno trajanje sna kao primarnu mjeru ishoda.

Glavna autorica studije Elisa Meth došla je do zaključka da je korištenje teške deke povećalo koncentraciju melatonina u slini za oko 30 posto. Naime, koncentracija melatonina u slini za vrijeme korištenja deke iznosila je 6,6 pg/mL, dok je tijekom sesije s lakšom dekom iznosila 5,0 pg/mL. Autori nisu zamijenili značajnu razliku u razinama oksitocina kao ni u razinama kortizola. Također nisu zamijetili značajne razlike u pospanosti te ni u ukupnom trajanju sna. 

Melatonin i njegova uloga

Melatonin je hormon koji izlučuje žlijezda epifiza ili pinealna žlijezda te se izlučuje noću. Iako često promovira kao hormon koji garantira kvalitetan san, autor studije Christian Benedict upozorava da se melatonin predstavlja u pogrešnom kontekstu.

„Melatonin priprema vaše tijelo i mozak za biološku noć, a san se poklapa s biološkom noći. Nije kao da uzimate melatonin i imate vrlo lijep neprekidni san — to nije istina," rekao je za Medscape Medical News.

Benedict je također zamijetio da određene skupine ljudi, poput djece s ADHD-om te osoba u starijoj dobi, bolje reagiraju na melatonin od drugih. Ipak, profesor tvrdi da placebo učinak u tome igra snažnu ulogu.

S obzirom na to da je riječ o malom istraživanju, ono što treba dodatno istražiti, ostaje li stimulirajući učinak teške deke na lučenje melatonina i tijekom duljeg razdoblja. Također nije jasno je li opaženo povećanje melatonina terapeutski relevantno te treba uzeti u obzir da niti jedan od sudionika eksperimenta nije imao probleme sa spavanjem. Dodatni izazov je cijena teške deke koja se, ovisno o proizvođaču, kreće od 400 kuna pa nadalje. Je li to opravdana cijena za kvalitetan san, procijenite sami.

Izvor:

Harrison P.: Weighted Blankets Promote Melatonin Release, May Improve Sleep, https://www.medscape.com/viewarticle/982021#vp_2

Meth E., Luiz Brandão E., Van Egmond L., Pei Xue, Grip,Jiafe Wu A., Adan A., Andersson F. , Pacheco A.P., Uvnäs-Moberg K., Cedernaes J., Benedict C.: A weighted blanket increases pre-sleep salivary concentrations of melatonin in young, healthy adults (2022:) Journal of Sleep Research.

Povezani članci

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.
Studeni-Mjesec muškog zdravlja

Studeni-Mjesec muškog zdravlja

02.11.2022.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.
Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo li se zabrinuti?

Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo l...

19.08.2022.
Autor: A.K.