Studija slučaja- neophodan oblik učenja u zdravstvu
02.03.2023.
Autor: A.K.

Studija slučaja- neophodan oblik učenja u zdravstvu

Učenje bazirano na studijama slučaja (eng. Case Based Learning – CBL) alat je koji se koristi u zdravstvu s ciljem pružanja relevantnih znanja, poticanja učenja na dubljoj razini, usvajanja obrazaca ponašanja, razvoja strateškog razmišljanja i timskog rada.  

CBL u medicini od 1912.

Jednostavno rečeno, CBL povezuje povezuje teoriju s praksom kroz primjenu znanja u različitim slučajevima. Ova metoda, u medicini se koristi još od 1912. godine, s čime je počeo dr. James Lorrain Smith dok je podučavao patologiju na Sveučilištu u Edinburgu.

CBL itekako korisna priprema studentima medicine za kliničku praksu, a u nastavku će se objasniti zašto.

Kao neke od prednosti CBL-a u zdravstvu, autori članka o stomatološkom obrazovanju u Turskoj naveli su “poticanje samousmjerenog učenja, rješavanja problema i zaključivanja te omogućavanje studentima usredotočiti se na složenost kliničke skrbi”. Pored toga, zamijećeno je da CBL potiče aktivno učenje i u konačnici dovodi do produktivnijeg ishoda. 

Moderna definicija učenja temeljenog na studijama slučaja u medicini navodi da je to oblik učenja koji uključuje “klinički slučaj ili pitanje koje treba riješiti i skup ciljeva učenja s mjerljivim ishodom". Slijedom toga, neke, ali ne sve informacije su prezentirane prije ili tijekom učenja, a neke su otkrivene tijekom rješavanja problema ili odgovaranja na pitanja.

Za studente medicine, CBL obično započinje time da čitaju simptome pacijenta koji je u fokusu studije te odlučuju što ga moraju upitati kako bi utvrdili dijagnozu te plan liječenja.

Svjetski poznata metoda

Da je CBL relevantan alat svjedoči činjenica da se koristi u cijelom svijetu što je vidljivo iz pretraživanja stručnih članaka na tu temu. Pregledom svjetske literature, dolazi se do zaključka da je prilikom učenja baziranog na studijama slučaja očigledno nekoliko konstanti. Jedna od tih je da uključuje “slučaj” koji učenike stimulira na učenje. Koriste se simulacije stvarnih događaja što je za studente medicine idealna priprema za ono što ih očekuje tijekom prakse. Obično se radi u grupi, a studenti prolaskom kroz jedan ili više scenarija trebaju doći do konačnog rješenja. Do tog ishoda mogu doći samostalno ili pod mentorstvom.

Ono što je također konstanta kod CBL-a jest neophodna priprema učenika. Tu je i skup ciljeva učenja kojih se moraju pridržavati. 

Učenje na dubljoj razini

Ovaj alat za učenje, studentima medicine pomaže da stvore presonaliziran pristup i razumiju što je važno doznati od pacijenta za pružanje adekvatne zdravstvene pomoći. CBL potiče na učenje na dubljoj razini, poboljšava kliničko znanje i vještine. Ono što je u zdravstvu vrlo važno, a učenje bazirano na studiji slučaja pruža, je znanje koje stječu po pitanju odnosa prema pacijentima.

Kako to izgleda, pogledajte na primjeru slučaja Dedalovog tima: Dijabetes u ordinaciji liječnika obiteljske medicine.

Stavljajući pacijenta u fokus, korisnici CBL-a stječu napredno znanje i vještine, što ovu metodu čini neophodnom za područje zdravstva. Zaključno, učenje temeljeno na studijama slučaja uspješno povezuje teoriju s praksom, praktičan je i učinkovit način poučavanja što mu daje revelantnost u područjima medicine i zdravstvene njege.

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.
Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.