Studeni-Mjesec muškog zdravlja
02.11.2022.
Autor: A.K.

Studeni-Mjesec muškog zdravlja

Movember- globalni pokret s ciljem podizanja svijesti o bolestima poput raka prostate, karcinoma testisa i brige za mentalno zdravlje.

U studenom u fokus stavljamo zdravlje muškaraca. Povodom toga, prije dva desetljeća nastao je Movember-globalni pokret s ciljem podizanja svijesti o bolestima specifičnima za muškarce.

To su karcinom prostate, testisa i briga za mentalno zdravlje.

Kako se obilježava?

S ciljem pokretanja ove važne teme i pružanja podrške, brojni muškarci diljem svijeta puštaju brkove u studenom. Sve je počelo još 1999., kada je nekolicina muškaraca iz Adelaide u Australiji došla na ideju puštanja brkova kako bi skrenuli pažnju na muško zdravlje. Poanta tog simpatičnog poteza je potaknuti muškarce na preventivne preglede i brigu za mentalno zdravlje. 

Važnu ulogu u osvještavanju bolesti specifične za muškarce, kao i o rizicima obolijevanja od istih imaju nadležne institucije, mediji i naravno, zdravstveni radnici. 

Rak prostate

Problemi s mokrenjem i krv u urinu, simptomi su koje ne treba ignorirati. Rano otkrivanje karcinoma prostate može spasiti život. Kada govorimo o ranoj dijagnostici nezaobilazni su digitorektalni pregled i PSA test (Prostata Specifični Antigen). Posebnu pažnju trebaju obratiti muškarci u dobi između 45 i 60 godina. Vrijednost PSA iznad 4,0 ng/mL smatra se povišenim te se u tom slučaju obično predlaže biopsija prostate s ciljem potvrde ili isključenja raka prostate.

Za liječnike koje se žele educirati o raku prostate kroz interaktivne slučajeve i zanimljive podcaste na E-medikusu se nalazi Astellasov edukativni centar za rak prostate

Važnost samopregleda

Movember je dobar podsjetnik i na važnost samopregleda testisa. Ovaj brz i bezbolan pregled svaki muškarac trebao bi raditi berem jednom mjesečno. Iako je karcinom testisa još uvijek rijedak, ukoliko se ne prepozna na vrijeme može čak  metastazirati. Kvržice na testisima i krv u ejakulatu ili u urinu su najraniji simptomi, stoga ih je važno pregledavati. Samostalni pregled je najbolji način za upoznavanjem s izgledom testisa i uočavanje bilo kakve promjene.

Pored brige za fizičko, jednako je važna njega mentalnog zdravlja. Kao društvo u cjelini trebamo poticati i osvijestiti da muškarci trebaju bez zadrške i otvoreno razgovarati o svojim problemima. 

Povezani članci

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.
Kako horor filmovi utječu na nas?

Kako horor filmovi utječu na nas?

28.10.2022.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.
Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo li se zabrinuti?

Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo l...

19.08.2022.
Autor: A.K.