Što učiniti kada pacijent ne sluša?
06.12.2023.
Autor: A.K.

Što učiniti kada pacijent ne sluša?

U ordinaciju vam je stigao pacijent s XY simptomima. Sukladno rezultatima pregleda i razgovora s pacijentom preporučujete mu određenu terapiju za koju smatrate da će mu poboljšati kvalitetu života. No, što učiniti kada se pacijent ne pridržava preporučenih smjernica?

Pojedini pacijenti ne provode liječenje onako kako im je rečeno, a to može biti iz više razloga:

  • Zdravstvena nepismenost
  • Neprovjerene informacije
  • Financije
  • Životne navike
  • Neželjene nuspojave

U većini slučajeva, radi se o namjernom nepridržavanju preporučene terapije. Ponekad se radi o strahu o ovisnosti o lijeku, nepovjerenju prema farmaceutskim tvrtkama i zdravstvenom sustavu u cjelini ili nezadovoljstvu liječničkom prognozom jer smatraju da im lijek nije potreban (nedostatak simptoma).

Zbog toga je ključno postaviti prava pitanja, uspostaviti dobar odnos i izgraditi povjerenje. Potrebno je malo povjerenja s obje strane da se dođe do pitanja koje zaista dopire do srži zašto pacijent ne radi ono što se traži od njega. Iako svaki pacijent zahtjeva individualan pristup, određene metode mogu polučiti uspjeh.

Dr. Kenneth Zweig, internist u Northern Virginia Family Practice Associates naglašava da je potrebno potaknuti pacijenta da napravi malu promjenu.

"Imao sam jednog pacijenta koji je imao prekomjernu tjelesnu težinu i visok krvni tlak, visok kolesterol, bolove u leđima, nesanicu i depresiju te je također pio tri do četiri piva dnevno. Nakon duge rasprave, izazvao sam ga da prestane konzumirati alkohol na jedan tjedan. Na kraju tjedna primijetio je da je bolje spavao, izgubio nešto na težini, imao niži krvni tlak i više energije. Nakon što je vidio prednosti od ove jedne promjene bio je motiviran poboljšati i druge aspekte svog zdravlja. Poboljšao je svoju prehranu, počeo vježbati. Od tada je ustrajao na promjeni načina života", objašnjava Zweig.

Pacijentu uvijek treba pristupiti pozitivno i bez osude. Odgovornost liječnika je stvoriti prostor bez krivnje kako bi pacijent o svojim tegobama i nedoumicama oko liječenja mogao govoriti otvoreno i bez osjećaja srama.

U konačnici cilj je pacijentu omogućiti adekvatnu njegu i liječenje bolesti.

Izvor: What to do when patients don't listen (2023): https://www.medscape.com/viewarticle/986823

Povezani članci

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

Duge liste čekanja: Kako im doskočiti?

27.03.2024.
Autor: A.K.
Blue Monday-Najdepresivniji dan u godini ili marketinški trik?

Blue Monday-Najdepresivniji dan u godini i...

15.01.2024.
Autor: A.K.
Teške deke: Recept za kvalitetan san ili marketinški trik?

Teške deke: Recept za kvalitetan san ili m...

16.11.2022.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.