Smrtnost trudnica i rodilja
23.02.2023.
Autor: A.K.

Smrtnost trudnica i rodilja

Svake dvije minute u svijetu umre jedna trudnica ili rodilja, najnovije su procjene koje su danas objavile agencije Ujedinjenih naroda.

Izvješće „Trendovi u smrtnosti majki“, otkriva alarmantno nazadovanje zdravlja žena tijekom posljednjih godina, budući da je smrtnost majki porasla ili stagnirala u gotovo svim dijelovima svijeta.

"Iako bi trudnoća trebala biti vrijeme ogromne nade i pozitivno iskustvo za sve žene, tragično je i još šokantno opasno iskustvo za milijune diljem svijeta koji nemaju pristup visokokvalitetnoj i poštenoj zdravstvenoj skrbi", upozorio je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dodavši da statistika otkriva hitnu potrebu da se svakoj ženi osigura pristup zdravstvenim uslugama tijekom i nakon poroda.

Iz izvješća se doznaje da je smrtnost ove populacije u većini zemalja stagnirala u razdoblju 2016.-2020., ali se povećala u njih 17. Izvještaj je obuhvatio 185 zemalja, a u pandemijskoj godini 2020., umrlo je 287 tisuća žena.

Smrtnost majki je i dalje većinom koncentrirana na najsiromašnije dijelove svijeta i zemlje pogođene sukobima. Tomu svjedoče podaci iz 2020. Naime, oko 70 % svih smrti majki bilo je u podsaharskoj Africi, a u zemljama suočenim teškim humanitarnim krizama, stopa maternalne smrtnosti bila je dvostruko veća od svjetskog prosjeka.

“Niti jedna majka ne bi se trebala bojati za svoj život dok na svijet donosi bebu, pogotovo kada postoji znanje i alati za liječenje uobičajenih komplikacija. Jednakost u zdravstvenoj skrbi daje svakoj majci, bez obzira tko je i gdje se nalazi, poštenu priliku za siguran porod i zdravu budućnost sa svojom obitelji”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Jako krvarenje, visoki krvni tlak, infekcije povezane s trudnoćom, komplikacije nesigurnog pobačaja i pozadinska stanja koja se mogu pogoršati trudnoćom (kao što su HIV/AIDS i malarija) vodeći su uzroci smrti majki. Sve se to u velikoj mjeri može spriječiti i izliječiti uz pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi.

Zaključno, ovo izvješće otkriva nužnost ulaganja i djelovanja po pitanju zdravstvene zaštite žena, kao i omogućavanja jednaki pristup zdravstvenim uslugama svim budućim majkama.

Izvor:

WHO (2023) A woman dies every two minutes due to pregnancy or childbirth: UN agencies. Dostupno na: https://www.who.int/news/item/23-02-2023-a-woman-dies-every-two-minutes-due-to-pregnancy-or-childbirth--un-agencies

Povezani članci

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu – cjepiva

Razvoj nosivih stupova zdravlja u svijetu ...

22.04.2024.
Autor: A.K.
Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
 Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitna medicinska služba

Konačno: Uspostavljena Helikopterska hitn...

04.04.2024.
Autor: A.K.