Povratak u ordinaciju nakon godišnjeg odmora
22.08.2023.
Autor: A.K.

Povratak u ordinaciju nakon godišnjeg odmora

Rad u zdravstvenom sektoru često nosi sa sobom intenzivan tempo, emocionalno iscrpljivanje i zahtjevne situacije.

U profesijama gdje se briga o drugima često stavlja ispred brige o sebi, odmor postaje nužna komponenta ravnoteže. Kao što liječnik ne bi ostavio pacijenta bez adekvatne skrbi, tako ni zdravstveni radnici ne bi trebali zanemariti vlastitu dobrobit. Odmor omogućuje da se posvetimo sebi, obnovimo svoje tijelo i um, i u konačnici vratimo poslu s još većim entuzijazmom i energijom.

No, sezona ljetnih godišnjih odmora približava se kraju te su se brojni već vratili u svoje ordinacije. Prijelaz između opuštanja na plaži i povratka pacijentima, može biti izazov, a kako bi to prošlo što „bezbolnije“ donosimo korisne savjete i strategije:

Organizacija je ključ: Prvi dan na poslu može biti izazovan, posebno kada se suočavate s punom ordinaciju. Zato, napravite plan za svoj prvi dan i odredite prioritete. Počnite s najvažnijim zadacima i postepeno se prilagodite radnom tempu. Koristite alate kao što su online podsjetnici ili zapisivanje u bilježnici kako biste ostali fokusirani.

Nemojte čekati zadnji trenutak za povratak: Izbjegavajte povratak s godišnjeg odmora posljednji dan. Gužve u prometu i osjećaj žurbe mogu dodatno povećati stres, zato se nastojte vratiti dan ranije kako biste imali dovoljno vremena za prilagodbu i opušteni početak.

Podijelite svoje iskustvo s kolegama: Razgovarajte s kolegama o svojem godišnjem odmoru. Podijelite svoje dojmove, iskustva i fotografije. Ovo može pomoći da se osjećate povezano s kolegama i da podijelite pozitivne trenutke, čime ćete stvoriti pozitivnu atmosferu na radnom mjestu.

Uključite suvenire u radni prostor: Ako ste donijeli suvenire sa svojeg odmora, postavite ih u svoj radni prostor. Ovi suveniri će vam pomoći da se prisjetite lijepih trenutaka s odmora i dodati osobni dodir vašem radnom okruženju.

Vrijeme za svježi zrak: Nakon radnog dana, pokušajte provesti neko vrijeme na svježem zraku. Šetnja ili opuštanje na otvorenom pomoći će vam da se opustite, osvježite i smanjite stres. Ako je moguće, pozovite kolege ili voljenu osobu da vam se pridruže kako biste zajedno uživali u opuštenom razgovoru.

  • Savjet plus: Postavite realna očekivanja i dajte si vremena da za prilagodbu radnom ritmu.

Povezani članci

Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve uključuje?

Zdravstvena zaštita na putovanju: Što sve ...

19.07.2023.
Autor: A.K.
'Svake godine se objavljuju preporuke o tome kako se ponašati, no mnogi ljudi to ignoriraju'

'Svake godine se objavljuju preporuke o to...

12.07.2023.
Autor: A.K.
'Kod transplantacije melanocita je vrlo bitno postaviti realna očekivanja'

'Kod transplantacije melanocita je vrlo bi...

10.07.2023.
Autor: A.K.
Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Libre 2 senzore

Lista HZZO-a - nova šifra za FreeStyle Lib...

31.05.2023.
Autor: Abbott