Siječanj-Mjesec posvećen prevenciji raka vrata maternice
09.01.2024.
Autor: A.K.

Siječanj-Mjesec posvećen prevenciji raka vrata maternice

Najčešći uzrok ove vrste raka je infekcija humanim papiloma virusom (HPV) i to oko 90%.

Rak vrata maternice stanje je u kojem dolazi do nepravilnog rasta ili proliferacije stanica koje oblažu vrat maternice ili donji dio maternice. 

Globalna incidencija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2020. godine, globalna incidencija raka vrata maternice procijenjena je na 604.000 novih slučajeva i 342.000 smrtnih slučajeva, što ga svrstava među četiri najznačajnija karcinoma kod žena. Četvrtina tih slučajeva odnosi se na Indiju, gdje stopa smrtnosti iznosi gotovo trećinu.

U istoj godini, skoro 90% novih slučajeva i smrtnih slučajeva zabilježeno je u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. U visokoprihodnim zemljama, provedeni su programi podizanja svijesti s ciljem pomoći djevojčicama (obično od 9 do 14 godina) putem cijepljenja protiv HPV-a, zajedno s redovitim probirima radi otkrivanja i liječenja prekanceroznih lezija kod žena.

Nesrazmjer među državama

Preventivne metode za rak vrata maternice ograničene su u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, a dijagnoza ovog karcinoma često se postavlja tek kada simptomi dostignu ozbiljniji stadij. Stoga je ključno podizati svijest o raku vrata maternice, posebno u tim zemljama, kako bi se educirale žene o faktorima rizika, simptomima i preventivnim mjerama. Promicanje svijesti o redovitim pregledima i pristupu cijepljenju protiv HPV-a je od izuzetne važnosti.

Podizanje svijesti

Jedan od načina za postizanje toga je kroz Svjetski mjesec svjesnosti o raku vrata maternice, globalni događaj u području zdravstva koji se obilježava tijekom cijelog siječnja svake godine. Različite internacionalne i lokalne skupine udružuju se kako bi podigle svijest o raku vrata maternice putem različitih kampanja i aktivnosti, naglašavajući važnost rane dijagnoze, adekvatnog liječenja te preventivnih preporuka za ovu vrstu karcinoma.

Rezultati studija

Redovito provođenje probira na cerviksu može biti ključno u prevenciji lokaliziranog i nelokaliziranog raka vrata maternice. Od 1960-ih, ovaj probir je uspješno doprinio prevenciji raka cerviksa na razini zajednice. Naime, prema istraživanju iz 2016. godine, žene koje su redovito sudjelovale u probiru svake tri godine postigle su smanjenje rizika od 83% za nelokalizirane karcinome i 48% za karcinome u fazi I u usporedbi s onima koje imale probir u pet godina.

Američko društvo za borbu protiv raka (ACS) izdaje preporuke za otkrivanje raka vrata maternice:

  • Započinjanje probira u dobi od 25 godina.
  • Žene u dobi između 25 i 65 godina trebaju se testirati na HPV svakih pet godina. Ako primarni test na HPV nije dostupan, alternativa je kombinacija testa na HPV i Papanicolaou (PAPA) testa.

Povezani članci

Jačanje specijalističke skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite

Jačanje specijalističke skrbi na razini pr...

20.02.2024.
Autor: Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb – Centar 
Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvatskih županija

Rezultati preventivnih pregleda u 5 hrvats...

24.11.2023.
Autor: A.K.
'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i umrlih od bolesti COVID-19 bio značajno veći da se nisu uvele mjere suzbijanja širenja zaraze'

'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i...

14.11.2023.
Autor: A.K.
'Prilikom postavljanja dijagnoze vrlo je bitno procijeniti karakterne osobine pacijenta'

'Prilikom postavljanja dijagnoze vrlo je b...

27.10.2023.
Autor: A.K.