Može li zamjena za sol smanjiti rizik od hipertenzije?
14.05.2024.
Autor: A.K.

Može li zamjena za sol smanjiti rizik od hipertenzije?

Hipertenzija je jedna od najčešćih bolesti današnjice, a povodom Svjetskog dana donosimo rezultate zanimljivog istraživanja.

Sjedilački način života, nezdrava prehrana, stres, starenje populacije…sve su to faktori koji imaju utjecaj na zdravlje pojedinca i društva u cjelini, a među globalni problemima ističe se hipertenzija. Dodatan izazov predstavlja kasna dijagnostika jer povišeni krvni tlak u početku ne pokazuje jasne simptome. Iako podmukla, hipertenzija se može staviti pod kontrolu. Na koji način, fokus je studije objavljene u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Strategija za prevenciju hipertenzije u populaciji DECIDE-Salt kliničko ispitivanje bilo je klaster-randomizirano ispitivanje provedeno u 48 staračkih domova u Kini s 1612 sudionika (1230 muškaraca i 382 žene) u dobi od 55 godina i stariji. Ispitivanje je procjenjivalo učinak dvije strategije smanjenja unosa natrija na snižavanje krvnog tlaka: zamjenu obične soli zamjenskom soli i progresivno ograničenje unosa soli.

Rezultati ispitivanja pokazali su da je intervencija zamjenske soli značajno snizila sistolički/diastolički krvni tlak za 7,1/1,9 mm Hg u usporedbi s grupom koja je koristila uobičajenu sol. Progresivno ograničenje unosa soli nije imalo utjecaja na krvni tlak u usporedbi s grupama koje su koristile uobičajenu ili zamjensku sol.

Ova post hoc analiza DECIDE-Salt usredotočila se na 609 sudionika (prosječna dob 71 godina; 74% muškaraca) koji su na početku ispitivanja imali normalan krvni tlak (prosječan KT 122/74 mm Hg). Od tih sudionika, 298 je bilo u grupi s uobičajenom soli, a 313 u grupi sa zamjenskom soli.

U usporedbi s grupom s uobičajenom soli, grupa sa zamjenskom soli imala je nižu incidenciju hipertenzije tijekom 2 godine (prilagođeni hazardni omjer [HR], 0,60; 95% CI, 0,39-0,92; P = .02), bez povećanja epizoda hipotenzije (P = .76). Od početka do kraja dvogodišnjeg razdoblja, nije bilo promjene u prosječnom sistoličkom/diastoličkom krvnom tlaku u grupi sa zamjenskom soli, dok je grupa s uobičajenom soli doživjela značajan porast sistoličkog/diastoličkog krvnog tlaka (prosječno 7,0/2,1 mm Hg).

Ovi post hoc rezultati iz DECIDE-Salt su u skladu s prethodnom studijom iz Perua, koja je također ispitivala većinom normotenzivne sudionike i izvijestila o 51% nižem riziku od razvoja hipertenzije u grupi koja je koristila zamjensku sol.

Glavni autor studije smatra kako rezultati ukazuju na to da svatko može imati koristi od korištenja zamjene obične soli, solju obogaćenom kalijem. Ističe i da bi zamjena soli trebala biti razmatrana i kao strategija za prevenciju i kontrolu hipertenzije. Dr. Ankur Shah koji nije bio uključen u studiju, vidi prednosti, ali i smatra da bi zamjenske soli mogle biti problem kod pacijenata s bubrežnim bolestima.

"Studija svakako ima implikacije na razini populacije, jer dizajn klaster-randomiziranog ispitivanja na razini ustanove omogućuje jasan put do implementacije — zamjena natrija u staračkim domovima. No, to je također najveće ograničenje — ekstrapolacija na opću populaciju možda neće biti točna", primijetio je Shah.

Prostora za daljnja istraživanja ima, no jedno je sigurno, zdrave prehrambene navike,  što se odnosi i na adevatan unos soli, pridonose prevenciji i kontroli hipertenzije.

Izvor: Salt Substitute Reduces Risk for New Hypertension - Medscape - February 12, 2024.

Povezani članci

Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma, podrška zajednice često nedostaje'

Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma...

01.03.2024.
Autor: A.K.
Jačanje specijalističke skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite

Jačanje specijalističke skrbi na razini pr...

20.02.2024.
Autor: Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb – Centar 
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.
Umjetna inteligencija u dijagnostici raka dojke

Umjetna inteligencija u dijagnostici raka ...

19.10.2023.
Autor: A.K.