Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva
27.05.2024.
Autor: A.K.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Ova značajna inicijativa istaknula je važnost darivanja organa i tkiva i uspješnosti koje transplantacija sa sobom nosi.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježen je 26. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u sklopu javnozdravstvene akcije koju su zajednički organizirali Ministarstvo zdravstva i Povjerenstvo za eksplantaciju i transplantaciju Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije.

Medicinska dostignuća u Kliničkoj bolnici Merkur

Posebno su impresivni nedavni uspjesi Kliničke bolnice Merkur. U proteklih tjedan dana, u ovoj bolnici izvedene su transplantacije dvanaest organa u sedam primatelja, uključujući i prvu multivisceralnu transplantaciju pet organa kod jednog pacijenta. Ovaj pacijent je primio želudac, tanko i debelo crijevo, jetru i gušteraču, što je izvanredno postignuće u medicinskom svijetu.

"Takav tip operacije izvodi se u samo 11 europskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u cijeloj Europi," istaknuo je ravnatelj bolnice, izv.prof. dr. sc. Mario Starešinić, dr. med., na konferenciji za novinare.

Pacijent, rođen 1969. godine, dobro se oporavlja, a njegovo stanje će i dalje pratiti tim stručnjaka, uključujući anesteziologe, kirurge, interniste, gastroenterologe, nefrologe, patologe i radiologe.

Statistika darivanja i presađivanja organa u Hrvatskoj

Tijekom 2023. godine, u Hrvatskoj je prijavljeno ukupno 116 darivatelja organa, što predstavlja stopu od 30 darivatelja na milijun stanovnika. Zahvaljujući ovim darivanjima, izvršeno je 300 transplantacija solidnih organa, što predstavlja stopu od 81,1 transplantacija na milijun stanovnika. Među presađenim organima, hrvatskim pacijentima uspješno je presađeno 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, kao i 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, 2 transplantacije bubreg-jetra i 1 kombinirana transplantacija jetra-srce.

Ovi podaci naglašavaju izniman napredak i uspjehe Hrvatske u području transplantacijske medicine. Povećanje svijesti o važnosti darivanja organa i podrška javnosti ključni su faktori koji omogućuju ovakve uspjehe i spašavaju brojne živote. Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva prilika je da se podsjetimo na važnost ovog plemenitog čina te da izrazimo zahvalnost svim darivateljima i njihovim obiteljima, kao i medicinskim timovima koji predano rade na spašavanju života.

Povezani članci

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

Autizam među zdravstvenim djelatnicima

11.04.2024.
Autor: A.K.
Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma, podrška zajednice često nedostaje'

Jadranka Brozd: 'Zbog nevidljivih simptoma...

01.03.2024.
Autor: A.K.
Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program ranog otkrivanja raka prostate

Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program...

07.11.2023.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.