Dan crvenih haljina
01.02.2024.
Autor: A.K.

Dan crvenih haljina

Prva inicijativa "Dan crvenih haljina" ili #nosicrveno započela je u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas predstavlja globalnu kampanju posvećenu prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti kod žena, uključujući bolesti krvnih žila srca i mozga.

 Inicijativu je 2004. pokrenulo Američko kardiološko društvo, a Svjetska kardiološka federacija proširila ju je na globalnoj razini. Više od 50 zemalja sada provodi nacionalne kampanje pod #nosicrveno, podizanjem svijesti i prikupljanjem sredstava za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara. Aktivnosti kampanje uključuju stručne skupove, edukativne kampanje, modne revije, zdravstvene preglede te sportske događaje.

Simbol kampanje je crvena haljina - univerzalna slika žene, a crvena boja označava zdravlje, životnost i također služi kao upozorenje. Glavni cilj kampanje je potaknuti žene da vode brigu o svom zdravlju, posebno srcu i krvnim žilama, s naglaskom na prevenciji putem zdravih životnih navika. Također, želi potaknuti stručnjake u zdravstvu da posvete posebnu pažnju srčanim i moždanim udarima kod žena, uzimajući u obzir njihove specifičnosti u odnosu na muškarce.

Prvu kampanju Hrvatsko neurološko društvo pokrenulo je 2019. s fokusom na borbu protiv moždanog udara kod žena. Ova kampanja obilježava se prvog petka u veljači, a ove godine to je 2. veljače. Po čemu je ta akcija posebna, objasnila nam je prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, dr. med., spec. neurologije, koja je dio kampanje.

„Dan crvenih haljina je javnozdravstvena akcija koja je započeta kako bismo osvijestili potrebu žena o brizi za vlastito zdravlje i u prepoznavanju svojih čimbenika rizika za nastanak moždanog udara. Naime, više od 80% moždanih udara se može prevenirati liječenjem najčešćih vaskularnih čimbenika rizika kao npr. hipertenzije, hiperlipidemije, dijabetesa ili djelovanjem na životni stil koji uključuje prestanak pušenja, fizičku aktivnost, zdravu prehranu bogatu povrćem, ribom, orašastim plodovima, maslinovim uljem, a siromašnu životinjskim mastima. Za primjenu djelotvornog liječenja vremenski je prozor uski te je potrebna hitna reakcija koja dovodi bolesnike u centar s mogučnosti aktivnog liječenja. Pojasnit ću na jednom primjeru zašto je to važno. Žena ako osjeti da nešto nije u redu s njenim zdravljem, prvo će pokušati zanemariti simptome, a zatim organizirati okolinu za vrijeme dok će biti odsutna. S druge strane, kada muškarac osjeti da se nešto loše događa, on bez razmišljanja zove pomoć! Zato je važno da se žene pobrinu za vlastito zdravlje“, tvrdi prof. dr. sc. Lovrenčić Huzjan.

Koja je uloga zdravstva u tome svemu, objašnjava:

„Moždani udar u žena je nedovoljno prepoznat i nedovoljno istražen. Mi kao struka, ženama moramo dati „oružje“ da se one bore same za svoje zdravlje kako bi osigurale da ne dođe do težih posljedica. 80 posto moždanih udara može se prevenirati, bitno je prepoznati rizike. I to je ono što je bit Dana crvenih haljina“. 

Na pitanje kako smanjiti rizik od moždanog udara, prof. dr. sc. Lovrenčić Huzjan odgovara:

"Fizička aktivnost, uravnotežena prehrana, nepušenje i što manje stresa, neke su od zdravih životnih navika kojih se treba držati. Isto tako, bit je i da žena zna prepoznati kada ima povišen kolesterol ili visoki krvni tlak te navedeno pravodobno liječiti. Dakle, preuzeti brigu za sebe!“, kaže uvažena neurologinja i zaključuje: 
 
„Dan crvenih haljina je akcija koja ima podršku od svih neurologa diljem Hrvatske i mislim da je to jako važno. Tijekom obilježavanja te akcije, cijeli tjedan je posvećen moždanom udaru u žena, javnozdravstvenim akcijama kojima se podiže svijest o čimbenicima rizika te važnosti brze intervencije. Organiziramo i znanstvene skupove, a završna svečanost se održava prvi petak u mjesecu gdje su glavne zvijezde svečanosti žene koje su preboljele moždani udar u crvenim haljinama hrvatskih dizajnera. Naše hrabre žene dijele svoje životne priče i iskustva kako bi povećale svijest o ovoj bolesti. I to bude jako dirljivo! „

Cijeli intervju nalazi se u časopisu MedSpot.

Povezani članci

Jačanje specijalističke skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite

Jačanje specijalističke skrbi na razini pr...

20.02.2024.
Autor: Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb – Centar 
Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj

Rastu plaće zdravstvenim radnicima u Hrvat...

26.01.2024.
Autor: A.K.
Respiratorne infekcije u zimskim mjesecima

Respiratorne infekcije u zimskim mjesecima

23.01.2024.
Autor: A.K.
'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i umrlih od bolesti COVID-19 bio značajno veći da se nisu uvele mjere suzbijanja širenja zaraze'

'Sigurno bi broj, ne samo oboljelih, već i...

14.11.2023.
Autor: A.K.