Blue Monday-Najdepresivniji dan u godini ili marketinški trik?
15.01.2024.
Autor: A.K.

Blue Monday-Najdepresivniji dan u godini ili marketinški trik?

Treći ponedjeljak u siječnju proglašen je "najdepresivnijim danom u godini".

Siječanj je mjesec obilježen minusima na računu nakon blagdanskog hedonizma, novim poslovnim izazovima te hladnim i tmurnim vremenom. Statistika kaže da oko 20 posto ljudi tijekom siječnja doživi neki oblik neraspoloženja ili letargije. Kao najdepresivniji dan u godini slovi treći ponedjeljak u siječnju, no što to uopće znači?

Tijekom najdepresivnijeg dana u godini poznatijeg kao „Blue Monday“, osjećaju se posljedice duge zime i blagdanskih izdataka. Sve je to matematički izračunao psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu, koji je i utemeljio navedeno. Arnall je ubrojio sljedeće čimbenike:

  • Vremenske prilike
  • Visinu plaće
  • Odustajanje od novogodišnjih odluka
  • (Ne)motiviranost
  • Razinu financijskih dugova
  • Stres
  • Kraj blagdana

Slijedom toga, primijenio je formulu-  [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na].

W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme nakon blagdana, q razdoblje nakon neuspjelih novogodišnjih odluka, M razinu motivacije te Na potrebu za poduzimanjem akcije.

Prvi „Blue Monday“ bio je 24. siječanj 2005. godine, a Arnalla su ubrzo snašle optužbe da se radi o plaćenom marketinškom triku. Psiholog je u jednom intervjuu naglasio kako njegova namjera nije bila učiniti ponedjeljak negativnim, već upravo suprotno. 

Usprkos oprečnim informacijama, "Blue monday" se zadržao u internet kulturi, a za brojne kompanije predstavlja i priliku za povećanje prodaje. Ipak, važno je naglasiti kako neprestano isticanje ovog navodno melankoličnog dana može imati kontraefekt i izazvati suvišan pritisak.

Gledajući sa znanstvene strane, pojam „siječanjska depresija“ ne postoji već se eventualno radi o sezonski afektivnom poremećaju. Nakon razdoblja obilježenog blještavilom, izlascima, bogatom trpezom pa i neredovitim spavanjem, prilagodba na tmurni siječanj bez posebnih događanja za pojedince postaje teška. Slijedom toga, kod pojedinaca se javljaju simptomi poput umora, bezvoljnosti, melankolije manjka motivacije i sl. No, ako su ovi čimbenici uzrokovani isključivo prethodno navedenim čimbenicima, fizička aktivnost, uravnotežena prehrana, druženje i postavljanje realnih ciljeva, savjeti su koji mogu pomoći.

Iako pojam „najdepresivniji dan u godini“ zvuči zastrašujuće, činjenica je da je depresija puno ozbiljnija bolest od samo jednog od sjetnijih dana. S tim se zdravstvenim pojmom ne treba olako razbacivati. Umjesto da siječanj definiramo kao tmuran mjesec, početak godine nastojmo percipirati kao priliku za nova i vrijedna iskustva!

I naravno, zanemarite pompu oko "Blue mondayja" i iskoristite maksimalno ovaj dan.  :)

Povezani članci

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaićevoj bolnici

Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Klaić...

15.04.2024.
Autor: A.K.
Teške deke: Recept za kvalitetan san ili marketinški trik?

Teške deke: Recept za kvalitetan san ili m...

16.11.2022.
Autor: A.K.
Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

Metabolički sindrom: Pošast modernog doba

23.09.2022.
Autor: A.K.
Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo li se zabrinuti?

Korupcija u hrvatskom zdravstvu: Trebamo l...

19.08.2022.
Autor: A.K.