Preminuo drugi pacijent kojem je transplantirano srce svinje
02.11.2023.
Autor: A.K.

Preminuo drugi pacijent kojem je transplantirano srce svinje

Šest tjedana nakon zahvata, 58-godišnju Lawrence Faucette je preminuo.

"Barem sada imam nadu i priliku", riječi su Lawrencea Faucettea nakon što je 15. rujna američka Agencija za hranu i lijekove odobrila hitnu autorizaciju za operaciju putem svog programa istraživanja novih lijekova.

Naime, Faucette je imao terminalnu bolest srca te je više puta odbijen za standardnu transplantaciju alografta, zbog svojih različitih medicinskih stanja. Stoga je, s puno nade, kao pacijent došao u Sveučilište Maryland Medical Center (UMMC) iz Baltimorea i time postao druga osoba na svijetu kojoj je transplantirano srce genetski modificirane svinje.

58-godišnjak je podvrgnut eksperimentalnoj transplantaciji kada je već bio u završnoj fazi srčanog zatajenja. Kratko prije operacije, srce mu je stalo te je bila nužna reanimacija. Unatoč komplikacijama, Faucette je postigao značajan napredak mjesec dana kasnije. Prema priopćenju Sveučilišta, sudjelovao je u fizikalnoj terapiji i provodio vrijeme s obitelji. No, ubrzo su se pojavili znakovi odbacivanja organa.

Iako su određene genetske promjene na srcu trebale smanjiti rizik, 30. listopada, točno šest tjedana nakon zahvata, Faucette je nažalost preminuo.

Dr. Muhammad M. Mohiuddin, koji je voditelj programa za ksenotransplantaciju srca na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland, rekao je da je "Faucette bio znanstvenik koji ne samo da je čitao i interpretirao vlastite biopsije, već je razumio važan doprinos koji je pružao napredovanju tog područja".

Dr. Mohiuddin najavio je temeljitu analizu s ciljem identifikacije čimbenika koji se mogu spriječiti u budućim transplantacijama.

"Faucetteova posljednja želja bila je da iskoristimo ono što smo naučili iz našeg iskustva, kako bi drugi imali jamstvo za novo srce kada ljudski organ nije dostupan", rekao je Bartley P. Griffith, dr. med., koji je transplantirao svinjsko srce Faucetteu u UMMC-u.

Podsjećamo, UMMC je prvu ovakvu transplantaciju proveo u siječnju 2022. godine. David Bennett, koji se podvrgnuo tom zahvatu, preminuo je nakon 60 dana. Pretpostavlja se da je uzrok infekcija.

Dok znanost vidi veliki potencijal u ovom području, ksenotransplantacija je izazvala reakcije skupina koje se bore za prava životinja. Tako je organizacija People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) osudila ovu transplantaciju kao "neetičko, opasno i ogromno trošenje resursa".

Činjenica je da ksenotransplantacija ostaje veliki izazov s brojnim rizicima, no medicinska znanost nastavlja istraživati nove metode i tehnologije kako bi pacijentima pružila dodatnu opciju.

 

  • Izvor: Second Pig Heart Recipient Dies - Medscape - Nov 01, 2023.

Povezani članci

Što učiniti kada pacijent ne sluša?

Što učiniti kada pacijent ne sluša?

06.12.2023.
Autor: A.K.
'Prilikom postavljanja dijagnoze vrlo je bitno procijeniti karakterne osobine pacijenta'

'Prilikom postavljanja dijagnoze vrlo je b...

27.10.2023.
Autor: A.K.
Umjetna inteligencija u dijagnostici raka dojke

Umjetna inteligencija u dijagnostici raka ...

19.10.2023.
Autor: A.K.
'Cilj edukacije treba biti da što više ljudi djeluje preventivno, a ne da se dolazi na liječenje kada nastupe posljedice'

'Cilj edukacije treba biti da što više lju...

16.10.2023.
Autor: A.K.