Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program ranog otkrivanja raka prostate
07.11.2023.
Autor: A.K.

Među prvima u EU: Hrvatska pokreće program ranog otkrivanja raka prostate

Svake godine, u Hrvatskoj od raka prostate oboli oko 2.300 pacijenata, a više od njih 800 izgubi tu bitku.

S ciljem podizanja svijesti o raku prostate i promoviranja zdravlja muškaraca, u studenom se obilježava Mjesec muškog zdravlja-Movember. Ovaj mjesec posvećen je promicanju preventivnih mjera i ranog otkrivanja raka prostate, s ciljem smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života muškaraca.

Povodom toga, Ministarstvo zdravstva RH predstavilo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate.

Naime, rak prostate je najčešći maligni tumor među muškarcima u Hrvatskoj, a unatoč napretku u medicini, često se dijagnosticira u kasnim fazama, što otežava liječenje. Stoga je pokretanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate iznimno relevantno za poboljšanje ishoda liječenja i smanjenje stope smrtnosti.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost ovog programa i njegovu ulogu u pozicioniranju Hrvatske među vodeće europske i svjetske zemlje koje provode ovakve programe. Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate rezultat je rada Povjerenstva za izradu nacrta programa, osnovanog u svibnju 2023. godine, pod vodstvom akademika Željka Kaštelana.

  • Pilot program u Zagrebu

Nacionalnom programu prethodi Poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba. Ovaj pilot program obuhvaća 10.000 muškaraca ciljane dobne skupine od 55 do 69 godina, a cilj je pružiti uvide u odaziv populacije na testiranje, učestalost pozitivnih nalaza PSA (prostata-specifični antigen), magnetske rezonancije i biopsije prostate.

Pozivajući se na ovaj program, ispitanicima se određuje vrijednost PSA iz krvi, a u slučaju povišenih vrijednosti provodi se dodatno kontrolno mjerenje. S povišenim vrijednostima kontrolnog mjerenja PSA, ispitanicima bi se obavila pretraga multiparametrijske magnetske rezonancije prostate. Nakon ovih koraka, slijede pregledi urologa u Kliničkom bolničkom centru Zagreb i KBC Sestre milosrdnice. Ovisno o nalazima, pacijenti se upućuju na biopsiju prostate i daljnje liječenje.

Ova multidisciplinarna strategija omogućava pravovremeno postavljanje dijagnoze u ranim fazama bolesti, kada su šanse za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenja najveće. Uvođenje nacionalnih programa ranog otkrivanja raka prostate u zemljama EU, podržalo je Europsko vijeće u sklopu "Europe's Beating Cancer Plan“.  

Sama činjenica da pokrećemo Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate među prvima u Europi i svijetu, stavlja Hrvatsku na poziciju jednog od lidera u brizi za zdravlje svojih građana. U tom kontekstu, cilj nam je smanjiti smrtnost uzrokovanu rakom prostate, poboljšati ishode liječenja i kvalitetu života muškaraca u Hrvatskoj'', zaključio je ministar Vili Beroš.

Izvor: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Povezani članci

Preminuo drugi pacijent kojem je transplantirano srce svinje

Preminuo drugi pacijent kojem je transplan...

02.11.2023.
Autor: A.K.
'Prilikom postavljanja dijagnoze vrlo je bitno procijeniti karakterne osobine pacijenta'

'Prilikom postavljanja dijagnoze vrlo je b...

27.10.2023.
Autor: A.K.
Umjetna inteligencija u dijagnostici raka dojke

Umjetna inteligencija u dijagnostici raka ...

19.10.2023.
Autor: A.K.
'Cilj edukacije treba biti da što više ljudi djeluje preventivno, a ne da se dolazi na liječenje kada nastupe posljedice'

'Cilj edukacije treba biti da što više lju...

16.10.2023.
Autor: A.K.