STRES I MAGNEZIJ
12.10.2021.
Autor: IK, FOTO: Shutterstock

STRES I MAGNEZIJ

Znate li da intenzivne stresne reakcije s vremenom mijenjaju koncentraciju mikronutrijenata u organizmu?

Svima je poznato da dugotrajno i intenzivno razdoblje stresnih reakcija ostavlja trag na tjelesno i mentalno zdravlje. Poznato je koji su organi i organski sustavi podložniji psihosomatskim simptomima i bolestima. Većina je iskusila i učinke stresa na mentalno zdravlje, u vidu nesanice, teškoća s koncentracijom i pamćenjem ili promjena raspoloženja. No znate li da intenzivne stresne reakcije s vremenom mijenjaju koncentraciju mikronutrijenata u organizmu?

 

Nadoknada magnezija

Pokazalo se da u razdobljima intenzivnog stresa opada koncentracija magnezija u organizmu, značajnije u početku, a postupno se to opadanje stabilizira. Ovakav nalaz dobiven je na različitim populacijama. Uzeti su u obzir različiti izvori stresa i koristila se raznolika metodologija. Budući da je magnezij četvrti najzastupljeniji mineral u našem organizmu, značajno snižavanje njegove koncentracije može se manifestirati tegobama povezanima s kardiovaskularnim i mišićno-skeletnimg sustavom, ali i mentalnim zdravljem. Prije nego se uputite u najbližu ljekarnu po savjet ljekarnika o najboljoj suplementaciji za Vas, podsjećamo kako su magnezijem bogate banane, datulje, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke i morski plodovi.

Lopresti, A.L. (2020). The Effects of Psychological and Environmental Stress on Micronutrient Concentrations in the Body: A Review of the Evidence. Advances in Nutrition, 11 (1), 103–112, doi: https://doi.org/10.1093/advances/nmz082 

Povezani članci

Pogledajte poruke primatelja krvi

Pogledajte poruke primatelja krvi

13.06.2024.
Autor: A.K.
Razvoj prve "karte" ljudskog jajnika

Razvoj prve "karte" ljudskog jajnika

05.06.2024.
Autor: A.K.
Koliko znate o moždanom udaru i imunizaciji?

Koliko znate o moždanom udaru i imunizacij...

28.05.2024.
Autor: A.K.
Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Nacionalni dan darivanja i presađivanja or...

27.05.2024.
Autor: A.K.