Popularna suplementacija
02.06.2022.
Autor: Maja Radovanlija mag. pharm., univ. mag. kliničke farmacije - Ljekarne Rajić

Popularna suplementacija

Dvije strane medalje

Iskustvo ljekarnika, kao i rezultati raznih istraživanja, pokazuju veliku naklonost pacijenata dodatcima prehrani. Vitamini i minerali su i dalje najčešće korišteni dodatci prehrani, zatim ih u stopu slijede dodatci prehrani za specifične potrebe, oni za sportaše te dodatci prehrani koji se koriste za regulaciju tjelesne mase.

 

Integrativna medicina

Sinergijom medicinske znanosti i drugih oblika zdravstvene skrbi posljednjih godina razvio se sasvim novi pravac medicine – integrativna medicina – koja se bavi promatranjem zdravlja svih organskih sustava koristeći holistički pristup zdravlju. Važan dio tog pristupa čini proučavanje dodataka prehrani jer sadrže prirodne izvore hranjivih tvari i brojnih drugih molekula porijeklom iz biljaka. Sinergijsko djelovanje sastojaka koji se nalaze u svojim prirodnim kompleksima jedna je od osnovnih prednosti takvih dodataka prehrani. Organski certifikati na preparatima dodatno jamče da su sastojci iz ekološkog uzgoja. To znači da nisu bili podvrgnuti tretiranju sintetskim pesticidima i herbicidima kao ni drugim umjetnim kemijskim sredstvima tijekom svojeg uzgoja, proizvodnje, tvorničke obrade i skladištenja.

 

Vitamini kod osoba starije životne dobi

Gerijatrijski bolesnici u dubokoj starosti dva puta češće posjećuju obiteljske liječnike, tri puta češće bivaju hospitalizirani, a njihov boravak u bolnici u prosjeku je 30% duži nego onaj negerijatrijskih bolesnika. Prehrana te populacije treba biti u skladu sa smjernicama za prehranu starijih osoba. Zbog snižene funkcije mukoze crijeva, starije osobe slabije resorbiraju pojedine vitamine tim putem. Također, česta potrošnja nekih lijekova može utjecati na smanjenje resorpcije ili na povećanje izlučivanja vitamina bubrezima. Nedostatak vitamina D povezuje se s narušenom pokretljivošću, povećanim rizikom od padova i smanjenom gustoćom kostiju kod starijih osoba. Iako, najčešći deficit vitamina kod osoba starije životne dobi vezan je uz nedostatak vitamina B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B12 i folne kiseline.

 

Vitamini u dječjoj dobi

Tijekom procesa ranog rasta i razvoja vitamini imaju važnu ulogu te je uravnotežena prehrana najkvalitetniji i najsigurniji izvor vitamina u populaciji zdrave djece. Suplementacija vitaminom D u dječjoj dobi izrazito je važna da bi se smanjio rizik od pojave dijabetesa u odrasloj dobi. Budući da se vitamin D već dugi niz godina koristi u profilaksi rahitisa, sve više se istražuje njegova uloga u razvoju mozga i imunosti.

 

Trudnoća i dojenje

Tijekom trudnoće potreba za nutrijentima raste zbog intenzivnog anabolično-kataboličnog procesa i promjene bazalnog metabolizma. Objavljeni rezultati brojnih studija ukazuju na pozitivan učinak suplementacije tijekom trudnoće u prevenciji brojnih strukturalnih abnormalnosti (defekt neuralne cijevi) i stanja (zastoj rasta) tijekom trudnoće. Iz tog razloga uvedene su smjernice o dnevnoj suplementaciji tijekom trudnoće i dojenja. Najvažniji nutrijenti potrebni u trudnoći su folna kiselina, vitamin B12, kalcij, magnezij, željezo i omega-3 masne kiseline. Nakon poroda dojenje je novi izazov za majku jer su osim energetskih, povišene i potrebe za brojnim vitaminima i mineralima. Potrebno je nastaviti s primjenom postnatalnih dodataka prehrani, a preporučuje se i dodatni unos omega-3-masnih kiselina i vitamina D.

 

Nutrikozmetika

Iako se dodatci prehrani najviše koriste kod neuravnotežene prehrane i oslabljenog imuniteta, postoji još jedna vrsta dodataka prehrani, a to je nutrikozmetika. Riječ je o suplementima formuliranima za postizanje i održavanje zdrave i lijepe kože, kose i noktiju. Iako je globalno tržište nutrikozmetike još uvijek relativno malo u odnosu na ostale suplemente, to je jedan od najbrže rastućih segmenata unutar dodataka prehrani. Sastojci korišteni u takvoj vrsti proizvoda uključuju vitamine i esencijalne minerale, polifenole, aminokiseline, karotenoide i biljne ekstrakte.

 

Zaštita kože od sunca

Brojnim studijama dokazana je važnost uloge nutrijenata za zaštitu kože od sunca. Nutrijenti dokazanog djelovanja su karotenoidi, uključujući beta-karoten, lutein, likopen i astaksantin, te vitamin E, selen i omega-3 masne kiseline. Od sunca se štitimo većinom samo u ljetnom razdoblju i to prilikom odlaska na more. Međutim, provođenjem zaštitnih mjera kroz cijelu godinu, i to pripremom kože za izlaganje suncu prikladnim dodatkom prehrani i uporabom sredstava za sunčanje sa zaštitnim faktorom možemo pridonijeti zaštiti organizma od negativnih utjecaja UV zračenja, a samim time i umanjivanju štetnih posljedica fotostarenja kože.

 

Intravenski vitaminski „kokteli“

Vitamini se klinički primjenjuju za ozbiljna zdravstvena stanja kao što su tumori, depresija, Parkinsonova bolest, te kod stanja kod kojih se vitamini peroralnim putem ne mogu apsorbirati. Malnutricija zahtijeva intravensku nadoknadu osobito kod bolesnika s kroničnim bolestima, a kod kojih se ne mogu peroralnim putem zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminima. Primjena intravenskih vitaminskih „koktela“ izvan kliničke primjene može imati neželjene posljedice opasne po zdravlje, stoga bi njima trebali rukovati isključivo zdravstveni djelatnici s iskustvom.

 

Podsjetimo se za kraj 

Vitamini i minerali su u suptilnoj ravnoteži. Svaki poremećaj ravnoteže dovodi do lančane reakcije poremećaja drugih procesa u organizmu. Iako uzimanje visokih doza vitamina nije rijetkost, treba imati na umu da nasumično uzimanje visokih doza nekih vitamina i minerala može biti štetno po zdravlje. Najučinkovitije djelovanje vitamina i minerala postiže se kada ih uzimamo u dnevno preporučenim vrijednostima. U vrlo visokim koncentracijama djeluju upravo suprotno - postaju prooksidansi, odnosno pogoduju neželjenim procesima u tijelu.

 

LITERATURA:

  • Dini I, Laneri S. (2019) Nutricosmetics: A brief overview. Phytother Res., 33(12):3054-3063.
  • George M. (2015.) Integrative medicine is integral to providing patient-centered care. Ann Allergy Asthma Immunol., 114(4):261-264.
  • Kominiarek, M. A. & Rajan, P. (2016). Nutrition Recommendations in Pregnancy and Lactation. The Medical clinics of North America, 100(6), 1199–1215.
  • Krutmann J., Bouloc A, Sore G, et. Al. (2017.) The skin aging exposome. J DermatolSci., 85:152.
  • Krznarić, Ž., Vranešić Bender, D., Kelečić Ljubas, D., Reiner, Ž., Roksandić Tomek, S., Kekez, D. & Pavić, T. (2011) Hrvatske smjernice za prehranu osoba starije dobi, Dio II - Klinička prehrana. Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora, 133, 299-307.
  • Vranešić Bender, D. (2019). Nutritivna potpora tijekom trudnoće i dojenja. InPharma, 59, 16-20.

Povezani članci

Ljekarnici – prvi, a često i jedini savjetnici i edukatori bolesnika s alergijskim rinitisom

Ljekarnici – prvi, a često i jedini savjet...

22.07.2022.
Autor: Bojana Janjanin, mag. pharm., LJEKARNE PRIMA PHARME
Uloga farmaceuta ljekarnika u skrbi za respiratorne bolesnike

Uloga farmaceuta ljekarnika u skrbi za res...

08.07.2022.
Autor: dr. sc. Katarina Fehir Šola, mag. pharm., univ. mag. pharm.
Prijavljivanje nuspojava

Prijavljivanje nuspojava

02.06.2022.
Autor: Ivana Kosier Mihalić
Orphan drugs – pomoć ili prestiž?

Orphan drugs – pomoć ili prestiž?

02.06.2022.
Autor: Tea Škabić