Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Suočavanje s urinarnom inkontinencijom

  Genitourinarne bolesti odnose se na smetnje mokrenja u koje ubrajamo urinarnu inkotinenciju, inkotinenciju u djece, retenciju mokraće, neurogeni mjehur i intersticijski cistitis. 

      Urinarna inkotinencija neugodno je stanje koje ukazuje na nedovoljno ispuštanje mokraće. Hitna inkotinencija je zaista takvo stanje, iznenadan i jak nagon za mokrenjem. Stres inkotinencija je najčešći oblik inkotinencije u žena, a mokraća curi zbog porasta intraabdominalnog tlaka (kihanje, kašljanje i slično). Inkotinencija prelijevanja je trajno stanje koje se odnosi na polagano kapanje mokraće iz prepunog mjehura. Funkcijska inkotinencija nastaje kao posljedica kognitivnih ili fizičkih smetnji pa dolazi do ispuštanja mokraće. Miješana inkotinencija kombinacija je hitne i stres inkotinencije. 

      Budući da su ovakva stanja izuzetno neugodna za pacijente, donosimo neke od strategija koje mogu biti od pomoći da se bolesnici lakše nose sa svakodnevnim izazovima urinarne inkotinencije. 

      Statistika 

      Urinarna inkotinencija utječe na sve dobne skupine, neovisno o spolu. Procjenjuje se da pogađa otprilike 2-3% adolescenata tijekom srednje škole. 

      Smatra se da 25% žena ima stresnu urinarnu inkotinenciju 1 godine nakon poroda. Urinarna inkotinencija utječe i na 11-34% starijih muškaraca. 

  Strategije 

      Najbolje strategije u borbi protiv inkotinencije su vježbe za jačanje mišića zdjelice i obnavljanje mjehura, jednako kao i promjena načina života. Dno zdjelice podupire mjehur i crijeva i ako on slabi dolazi do popuštanja urina. Vježbe zdjelice mogu se prakticirati bilo gdje, popularno zvane Kegelove vježbe, a nastoje očuvati mišiće. 

      Kako vježbati mišiće zdjelice? 

      Bolesnicima savjetujte da najprije pronađu mišiće zdjelice, a mogu ih pronaći tako da se zaustavi protok mokraće. Vježbe je najbolje provoditi sjedeći na stolcu s nogama na podu. Savjetuje se vježbanje izmjene spore kontrakcije i brze kontrakcije. Uz to savjetuje se normalno disanje tijekom vježbanja kako bi se usredotočili na točne mišiće. Rezultati bi trebali početi biti vidljivi od 3 do 6 mjeseci. 

      Zadržavanje mjehura

      Upravljanje urinarnom inkotinencijom ukazuje i na trening mokraćnog mjehura za žene s urinarnom inkotinencijom. Tehnike disanja i odgađanja mokrenja, poput prekriženih nogu, stiskanje šaka ili jednostavno razmišljanje o nečem drugom može odgoditi putovanje u kupaonicu. Kotrakcija mišića natkoljenice za posljedicu ima kontrolu mokraćnog mjehura. 

      Trening mokraćnog mjehura pomaže umanjivanju urinarne inkotinencije. Korisno je i voditi dnevnik informacija povezanih s ovim stanjem prije vježbanja kako biste imali početnu točku od koje biste mogli mjeriti napredak. Jednako tako, pratite odlaske u kupaonicu, probajte postupno produžavati trajanje između posjeta kupaonici. 

      Što održavati? 

      Prekomjerna tjelesna težina ili naginjanje ka pretilosti povezano je s većim rizikom od razvoja urinarne inkotinencije. Savjetuje se uključivanje više voća i povrća u prehranu kako bi se održao BMI. Često se po stručnoj literaturi navodi da žene koje su izgubile najmanje 5% BMI imaju manje šanse za doživljavanje recidiva urinarne inkotinencije. 

      Alkohol i kofein utječu na povećanje proizvodnje urina, stoga je poželjno ograničiti konzumaciju istih. 

      Vježbe slabijeg intenziteta 

      Pokušavajući vježbati umjerenim do blagim intenzitetom, može doći do umanjenja simptoma urinarne inkotinencije. Ovo je stanje često povezano s tjeskobom i depresijom. 

      Većini je bolesnika neugodno razgovarati o ovom problemu pa ga najčešće iznose spontano, stoga je preporuka razgovarati o ovom problemu pogotovo sa starijim osobama. Bitno je uzeti anamnezu. Fizikalni pregled uključuje neurološki, vaginalni i rektalni pregled, a uzimaju se u ambulantama najčešće.     Neurološki pregled uključuje procjenu mentalnog statusa, traženje periferne neuropatije, pregleda vrata i gornjih udova jednako kao i kralježnice. Ginekološki pregled potencijalno može uključiti vaginalitis, dok rektalni pregled otkriva tvorbe na rektumu, a kod muškaraca i promjene na prostati.


  Autor:

  Sandra Drljo

  Izvor: 

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/321094.php


Komentari