Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Što savjetovati bolesniku sa suhim okom?

      Sindrom suhog oka u bolesnika događa se kada suze isparavaju prebrzo stoga se suzni film brzo narušava. Može utjecati samo na jedno oko, na oba, te na koncu može dovesti do upale očiju.

      Do sada nije zabilježena veća stopa pojavnosti sindroma suhog oka prema dobnim skupinama niti prema spolu. Prema pisanju MNT, sindrom suhog oka bilježi češću pojavnost na mjestima gdje loša prehrana uzrokuje nedostatak vitamina A u ljudskom organizmu. 

      Schirmerov test koji je vjerojatno poznat, u praksi korišten više od 100 godina, a kojim se određuje proizvodi li oko dovoljno suza. 

      Za provođenje testa, liječnik stavlja dio filter papira unutar donjeg kapka oba oka i bolesnik na nekoliko minuta zatvara oči. Nakon uklanjanja filter papira, procjenjuje se protočnost suza kroz papir. Generalno govoreći, manja količina vlage na papiru jednaka je manjoj količini suza koju bolesnik proizvodi. Ovakvo se testiranje provodi u bolesnika koji sumnjaju na sindrom suhog oka. 

      Struktura suza 

      Suze čine određena količina vode, masnih ulja, proteina, elektrolita, tvari za borbu protiv bakterija i čimbenika rasta. Ova mješavina pomaže da površina očiju bude glatka i čista. Suhe oči mogu proizaći iz neravnoteže mješavine suza, nedovoljne proizvodnje suza za zdravlje očiju, problema s kapcima, korištenja nekih lijekova i raznih okolišnih čimbenika. 

  Mogu li vitamini pomoći u sprečavanju ili liječenju suhih očiju? 

      Uz dobro uravnoteženu i raznoliku prehranu, preporučljivo je uzimati dodatne vitamine. U tim slučajevima vitamini A, C i E kao i Zn itekako su preporučljivi. Neka ranija istraživanja spominju korištenje vitamina D i njegove premazne zaštitne uloge kod suhih očiju. 

      Prema Američkoj akademiji Oftalmologije, Omega-3 masne kiseline mogu biti korisne pri liječenju sindroma suhog oka. Zbog toga se bolesnicima uvijek preporučuje dovoljan unos kroz hranu (haringa, skuša, losos, srdele i tuna). 

      Terapija kod sindroma suhog oka 

      Prema Američkoj akademiji Oftalmologije, zabilježeni su neki lijekovi koji mogu uzrokovati sindrom suhih očiju. Tako su navedeni diuretici, ACE inhibitori, antihistaminici, neki anksiolitici, kontracepcijske pilule, antidepresivi, lijekovi kao što su morfij ili drugi opijati ali u vrlo malom broju slučajeva. 

      U slučaju dijagnoze sindroma suhog oka bolesniku se može propisati terapija koja uključuje antibiotike, kapi za oči odnosno kortikosteroide, kapi za dodatno poticanje suza i slično. Ipak, prije propisivanja lijekova preporučuju se kućne mjere uz korištenje umjetnih suza, gelovi i masti. 

      Izuzev kućnih mjera i lijekova, preporuke se odnose i na… 

      Tijekom sunčanih dana posebice, a i inače preporuka je korištenje sunčanih naočala koje usporavaju brzinu isparavanja površine oka. Ako su bolesnici u mogućnosti, preporuka je da zaštite oči od vjetra, vrućeg zraka, dima i prašine te se preporučuje izbjegavanje suhih uvjeta. Odmaranje očiju i njihov oporavak važan je, pogotovo ako bolesnik radi posao na kojem je primoran naprezati oči. 

      Smanjena proizvodnja suza    

      Nakon 40 godina oko se slabije vlaži, a proizvodnja suza je u padu. Kada dođe do jedne točke, oči postanu jako suhe, nadražene i upaljene. Manja proizvodnja suza zabilježena je kod žena koje su ušle u menopauzu. 

      Većina ljudi trepće oko pet puta u minuti. Sve što negativno utječe na oči, utječe i na očne kapke što rezultira edemima kapaka. 

      Blefaritis je stanje koje bolesnici opisuju «kao da imaju nešto u oku». Kapci postaju tvrdi, crveni i peku dok trepavice mogu otpasti. Liječenje se sastoji od higijene kapaka, a od terapije preporučljive su antibiotske masti ili oralno tetraciklin. 

      Entropion je stanje u kojemu je očni kapak okrenut prema unutra na očnu jabučicu. 

      Ektropion je stanje u kojem je očni kapak izvrnut prema van i ne dodiruje očnu jabučicu. Ova dva stanja najčešće su zabilježena u starijih osoba. 

      Hordeloum je najčešće stafilokokna infekcija očnog kapka ili se javlja ispod kapka. Iako ječmenac pukne sam od sebe, liječnik ga može otvoriti da se gnoj iscijedi. 

      Halacion je stanje koje naizgled sliči na ječmenac i može se napipati, a odnosi se na povećanje duge lojne žlijezde u očnom kapku. 


  Autor:

  Sandra Drljo

  Izvor:

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/170743.php 

  https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/dry-eye-tips

Komentari