Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Propisivanje analgetika još uvijek bilježi porast

  Propisivanje analgetika od strane liječnika obiteljske medicine u Engleskoj bilježi značajan rast, unatoč dugotrajnoj zabrinutosti zbog učinka tih lijekova kao i nedostataka poput moguće stvaranje ovisnosti. 

  Ovo je rezultat studije nedavno objavljene u British Journal of General Practice. 

      Znanstvenici koji su sudjelovali u britanskoj studiji pozvali su se na Nacionalnu bazu podataka o pacijentima u kojoj se piše o većem propisivanju analgetika, i o njihovom prikladnom korištenju.

      Propisivanje lijekova svakodnevni je posao liječnicima obiteljske medicine. S obzirom na sve skupine lijekova, smatra se da su analgetici visoko na ljestvici prema propisivačkim navikama. Poseban izazov za liječnika predstavlja kronični pacijent koji je nesuradljiv. Najčešće nesuradljivi pacijenti su oni s većim brojem lijekova, većim dozama kao i intenzitet nuspojava.    

    Kronična bol nije česta, ali je liječenje takve boli često nezadovoljavajuće, dok sa snažnim analgeticima liječenje i nije najučinkovitije. Unatoč ovome, bilježi se trajni porast prijave kroničnih bolova i u skladu s time veća mogućnost stvaranja ovisnosti kao i višestrukih ozbiljnih nuspojava.

      Znanstvenici s University College London koristili su podatke iz digitalnog fonda NHS-a, odnosno Informacijskog centra za zdravstvo i socijalnu skrb u Engleskoj u razdoblju od 2010. do početka 2014.godine. 

   Rezultati ove studije pokazuju kontinuiran i strmi porast u (bez)receptnim lijekovima analgeticima (buprenonfin, kodein, morfin i tramadol). Tramadol je najčešće pripisivan analgetik, a slijede ga morfin i buprenonfin. 

      Znanstveni tim je otkrio da su najčešće propisivani analgetici na sjeveru Engleske, u odnosu na jug, češće u mjestima koji su društveno izoliranija. Također, u studiji se ističe da samo petina ljudi s problematičnim bolovima ima pristup specijalističkim uslugama, dok je tek 40% ovih službi pružilo najbolju praksu u obliku multidisciplinarne procjene i liječenja. 

      Kako bi se odgovorilo na ovaj trend, pozvani su liječnici obiteljske medicine da prenose podatke u novu Nacionalnu bazu podataka o pacijentima koji konzumiraju najveće količine analgetika, a to može pomoći u izbjegavanju tritiranja doza. 

      Cilj je pokušati pomoći pacijentima sa specijaliziranim programima smanjenja analgetika i pružanje podataka koji će pomoći razjasniti uporabu analgetika, i ciljana područja za buduća istraživanja.

  Autori su zaključili "Ovo istraživanje otkriva povećanje stope propisivanja analgetika čija je uporaba za kroničnu bol prilično kontroverzna, s potencijalom i ozbiljnim štetnim posljedicama ili preranom smrću." 

      Royal College of General Practitioners (RCGP) javnosti se obratio s izjavom "Liječnici obiteljske medicine pokušavaju ograničiti uporabu analgetika za pacijente, ali se onda pacijenti okreću alternativnim tretmanima." 

      Ovisnost bilo koje supstance može imati potencijalno promjenjiv učinak na zdravlje i dobrobit, stoga liječnici trebaju biti prilično oprezni s obzirom na rizik od lijeka. Iako se neki analgetici pokazuju ovisnima, neupitno je da se mnogi od njih odgovarajuće koriste prema kliničkim smjernicama, sigurni su za upotrebu i najvažnije, mogu pomoći bolesnicima s kroničnim i bolnim simptomima.

  Međutim, postavlja se pitanje jesu li zaista i u kojoj mjeri pacijenti svjesni bilo kakvih potencijalnih rizika i nuspojava od uzimanja bilo kakvih lijekova? 

  Liječnik obiteljske medicine treba se voditi načelom zasnovanih dokaza kao i principu bolesnika usmjerene skrbi kojom će osigurati njegovu suradljivost i postizanje željenih ishoda u liječenju.


  Autor:

  Sandra Drljo

  Izvor: 

  https://www.onmedica.com/NewsArticle.aspx?id=2162b538-1389-4491-98cd-5c62f14e9e02
Komentari