Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Okrugli stol: Zakon o sigurnosti na cestama

  Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u četvrtak, 5. rujna 2019. u Europskom domu (Jurišićeva 1, Zagreb), je od 10:00 do 12:00 sati organizirala Okrugli stol na temu „Zakon o sigurnosti prometa na cestama u odnosu na liječničku profesiju, obaveze i odgovornost liječnika koje određuje, prekršajni postupak prema liječniku i ukupan učinak Zakona na ulogu liječnika u procesu liječenja“.

  Prijedloge proizašle iz rasprave pročitajte u nastavku.

  Nataša Ban Toskić je u ime KoHOM-a kazala da: 'Ovakva odredba Zakona o sigurnosti u prometu na cestama dovodi liječnike u sukob s profesionalnom etikom i krši institut liječničke tajne te narušava proces liječenja'.

  Prijedlog KoHOM-a, dodala je, da se sporni članak zakona izmijeni, da ostane ograničeni dio odgovornosti na liječniku, ali da se težište stavi na osobnu odgovornost svakog vozača.

  U nastavku je pojasnila da „To znači da bi liječnik upozorio vozača kako je njegovo zdravstveno stanje narušeno i više nije sigurno za upravljanje vozilom. Pacijent bi potpisao da je takvo upozorenje dobio, a ukoliko bi nastavio voziti i uzrokovao nesreću, slijedile bi veće sankcije.“

  „Posljednjih je godina zabilježeno između osamsto i tisuću prijava liječnika koji su uočili promjene kod pacijenata zbog kojih ne bi trebali voziti automobil, no ove je godine tisuću prijava stiglo već u prvih sedam mjeseci“, rekao je Žarko Katić predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova.

  Nastavno na to smatra kako bi trebalo pojednostaviti Pravilnik o dijagnozama koje liječnici trebaju prijavljivati u takvim slučajevima, a koje donosi Ministarstvo zdravstva, kako bi se usmjerili na najopasnije.

  Predstavnica Ministarstva zdravstva Sanja Predavec kazala je kako su odredbe tog Pravilnika usklađene sa praksom u Europskoj uniji.

  Postoje granice u postupanju suda u odnosu na sadašnji zakon te je stvar na zdravstvenoj struci da se odrede granice u odnosu na dijagnoze koje liječnici trebaju prijavljivati policiji navodi sutkinja Visokog prekršajnog suda Snježana Kosec.

  Sudski savjetnik Zlatko Klasić ističe kako sudska praksa u takvim slučajevima gotovo da ne postoji na Visokom prekršajnom sudu jer se oni uglavnom rješavaju u prvom stupnju na općinskim sudovima.

  Tako su, rekao je, u posljednje četiri godine bila svega tri predmeta, od kojih su dva bila oslobađajuća, a posljednji je slučaj teške prometne nesreće na Svetoj Heleni, koji još traje pred Općinskim sudom.

  Mario Ševrović, prometni stručnjak smatra kako je zabrinjavajući podatak da u prometu u Hrvatskoj godišnje smrtno strada 300 ljudi. Hrvatska je po sigurnosti na cestama na dnu EU, pa to treba biti stvar cijelog društva.

  Primjeri koji mogu poslužiti u rješavanju problema oko sporne odredbe zakona prema Mariu Ševroviću su susjedno Slovenija i Velika Britanija. U Sloveniji prije bilo kakve prijave liječnik upućuje vozača na specijalistički pregled a tek potom ide prijava ako za nju postoji valjani razlog. U Velikoj Britaniji liječnici u takvim slučajevima upozoravaju vozača na njegovo izmijenjeno zdravstveno stanje zbog kojega ne može voziti automobil te o tome vode bilješku. 

  Pregled cijele snimke dostupan je ovdje.
Komentari