Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Možemo li utjecati na pojavu karcinoma? Prema znanstvenicima, možemo.

  U novom istraživanju objavljenom ovoga tjedna u časopisu PNAS, znanstvenici koji proučavaju pojavu karcinoma s kolegama sa sveučilišta u Kaliforniji, San Diegu School of Medicine i Moore Cancer Center, u svojim su rezultatima napisali kako veći naglasak stavljaju na imunost odnosno prevenciju koja je ključna za savezni Cancer Moonshot program, na čelu s predsjednikom Joe Bidenom.

  Prevencija je bitna komponenta pri naporima iskorjenjivanja karcinoma. Sljedeća generacija jest sekvencioniranje genoma karcinoma i epigenoma, definiran je velik broj mutacija i molekularnih podgrupa što je dovelo do terapijskog napretka. Usporedbe radi, tu je relativno pomanjkanje takvog znanja i iskustva kod premalignih novotvorina, koje sami po sebi zagorčavaju potencijal razvoja strategije prevencije. Studije o somatskim događajima razjasnili su genetske procese u pozadini premalignih napredovanja i preventivnih ciljeva. Noviji podaci ukazuju na sposobnost imunološkog sustava da prepozna karcinomske stanice i spriječe pojavu karcinoma.

  Genetskim inženjeringom na miševima identificirani su mehanizmi kojima se događaju genetske i ostale tjelesne promjene koje privlače upalne stanice i time iniciraju promjene na normalnim stanicama, stvaraju interakciju s premalignim promjenama za mikro okolinu te promiču razvoj karcinoma i pada imunološkog sustava. Ove su studije trenutačno ograničene na samo nekoliko vrsta lezija, stoga se u tom smislu ulažu veliki zajednički napori da se sustavno prati biologija i okolni stanični odgovori.

  Okupljanje znanstvenika različitih specijalizacija primjerice biokemije, računalne biologije, mikrobiologije, imunolgoije, medicinske genetike, inženjerstva, sintetske kemije i implementacije znanosti možemo uključiti zajedničke napore usmjerene na cjepiva protiv karcinoma te reprogramirati imunološki odgovor da se spriječi, otkrije i odbiju premaligne stanice.

  Znanost je posvetila veliku količinu energije i napore u resurse kako bi se karcinomi mogli liječiti, a u posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog napretka. Globalna stopa smrtnosti pala je tijekom dva desetljeća upravo zbog kampanja kojima se potiče da ljude odlaze na redovite preglede, promicanje zdrave prehrane i tjelovježbe“, rekao je Scott M.Lippman, direktor Moores Cancer Centera i glavni koautor PNAS časopisa.

  Međutim, karcinomi još uvijek ubijaju više od milijun ljudi diljem svijeta godišnje. Trebamo iskorjeniti ovu pošast, zajedničkim snagama raditi na tome da se njihova pojava spriječi.“

  Autori čija ekspertiza obuhvaća specijalnosti poput imunologije, genetike, epigenetike, računalne biologije, cjepiva i medicinske genetike na priznatim ustanovama poput sveučilišta u Washingtonu, La Jolla Instutitu za alergije, National Center Institute, Dana-Farber Cancer Institute i Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Ceneter, vjeruju da su ovakva istraživanja na različitim karcinomima tek početak, kako benignih tako i prekanceroznih tkiva okrenutih zloćudnim i smrtonosnim tumorima.

  Onkogena transformacija je zapravo niz koraka koje trebamo poduzeti“, rekla je koautorica Elizabeth M.Jaffee. „Imunološki sustav je sposoban za presretanje premalignih oboljenja i prevencije karcinoma. Ove se radnje svakodnevno odvijaju u našem organizmu. Isto tako, imunost je prirodna sposobnost onoga što želimo iskoristiti. Gradimo li imunološki sustav s ciljem obrane protiv karcinoma, novi je temelj imunoterapije, koji su pokazali veliko obećanje u tako kratkom vremenu.“

  Još je mnogo toga što se treba učiniti i istražiti, zaključak je autora. Napori poput The Cancer Genome Atlas (TCGA) i studija o pridruživanju genoma (GWAS) koji traže zajedničke genetske varijante u različitim ljudima moraju istražiti postoji li bilo kakva varijanta povezana s obilježjima karcinoma. U ovom slučaju, postoje znatno naprednija i temeljitija istraživanja s imunološke onkologije i preciznosti terapije. Oboje treba dramatično proširiti na prevenciji karcinoma, kažu autori.

  Nastavak i razvoj cjepiva u borbi protiv karcinoma bit će kritičan, rekao je Lippman, uz napomenu da je humani papiloma virus (HPV) cjepivo razvijeno je od strane NCI, te pruža gotovo 100% učinak zaštite protiv napora povezanih s nekoliko tipova karcinoma. Ranije ove godine, Human Vaccines Project, koji je u globalno-privatnom partnerstvu akademskih istraživačkih centara, industrije, neprofitnih organizacija i vladinih agencija utječu na ubrzanje razvoja sljedeće generacija cjepiva i imunoterapije, najavljeno je u UC San Diegu, služit će kao središte za istraživanje cjepiva.

  Autori su tako naveli nekoliko studija koji su bili posebno orjentirani za hitne preventivne napore, pri čemu je uključen Lynch sindrom, nasljeđeno stanje koje povećava rizik od mnogih vrsta karcinoma, uključujući probavne i ginekološke puteve; klonsko bujanje hematopoetskih stanica, leukemija, cervikalna intraepitelna neoplazija, ambormalan rast maternice uzrokovan HPV-om koji može napredovati do karcinoma vrata maternice.

  Prevencijsko istraživanje velik je napredak, ali su ovi slučajevi prilično izloirani. Ako je cilj iskorjenjivanje karcinoma, trebamo novi radikalan fokus, ulaganja i pristup malignim bolestima kao i prevenciji pojave karcinoma koji je podržan i široko pretrpljen, uz duboke napore kao što su bili projekti Cancer Moonshot ili Human Vaccines Project.

  Sandra Drljo

   

  Izvor:

  http://medicalxpress.com/news/2016-09-conquer-cancer.html

Komentari