Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Ispijanje gaziranih sokova šteti plodnosti?

  Pokušavate li zatrudnjeti, možda biste trebali smanjiti količinu gaziranih pića; rezultat je novog istraživanja. 

  Istraživanje objavljeno o časopisu Epidemiology otkriva da je svakodnevno ispijanje barem jednog gaziranog pića, ili više njih, umanjuje plodnost kako za muškarce tako i za žene. Primjerice samo u SAD-u se bilježi 15% neplodnih parova, s godišnjim troškovima liječenja od 5 milijardi dolara.

     Generalno možemo povezati veću konzumaciju gaziranih pića s brojnim zdravstvenim problemima. Tako se u znanstvenim krugovima govori da konzumacija jedne čaše gaziranog pića povezana s čak 20% većim rizikom od pojave srčanog udara, a taj se rizik s pušenjem i povećanom težinom samo povećava. Američko udruženje dijabetologa neprestano upozorava na povećan opseg struka s gaziranim pićima, odnosno šećer iz pića pretvara se u mast koja oblaže organe (podsjećamo na masnu jetru i metabolički sindrom). Osim ovih bolesti, ističe se pojavnost dijabetesa što je jednako zabrinjavajuće. 

  Konzumacija više od litre gaziranih pića dnevno muškarcima umanjuje gotovo trećinu zdravih spermija, odnosno gotovo 30%. 

      Smanjenje broja zdravih spermija povezano je i s većim izgledima za neplodnost, potvrđeno je s American Journal of Epidemiology. Prema ovim tvrdnjama, smanjen broj spermija povezan je i s unosom kofeina koji se nalazi u zaslađenim gaziranim pićima. Ova su pića današnjoj mlađoj generaciji sve više dostupna i cjenovno prihvatljiva, što zabrinjava jer idu pod ruku s brzom hranom i takvim stilom života. 

      Ako se mogu identificirati čimbenici rizika, podizanje svijesti o štetnosti gaziranih pića može biti od pomoći. 

      Međutim, u posljednjih nekoliko godina znatan je porast ukupne količine dodanog šećera u prosječnoj hrani. Jedna trećina ukupnog unosa šećera dolazi upravo od gaziranih napitaka i drugih sokova usko povezanih s povećanom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2. Gazirani sokovi su također povezani s ranijom pojavnom menstruacije i lošijom kvalitetom sjemena, iako je nekoliko studija istraživalo njihovu međuovisnost. 


      Smanjene šanse za začeće 

      Kako bi se dodatno istražila potencijalna povezanost gaziranih sokova i neplodnosti, istraživači sa Sveučilišta Boston University of Massachusetts ispitali su 3 828 žena u dobi od 21 do 45 godina, i 1 045 muškaraca. Studija je provedena u SAD-u. 

      Znanstveni tim prikupio je podatke o povijesti bolesti sudionika, genetski rizičnim čimbenicima za razvoj bolesti, te životni stil i prehrana. 

      Procjenjujući podatke, otkriveno je da su gazirana pića povezana s 20% smanjenom prosječnom mjesečnom vrijednošću začeća za oba spola. 

      Žene koje su barem jednom dnevno pile jedan gaziran sok, imale su 25% nižu vjerojatnost od začeća, dok su muškarci imali 33% nižu vjerojatnost od začeća. 

      Primjerice energetska pića povezana su s još većim smanjenjem plodnosti, međutim autori istraživanja sugeriraju da se i taj rezultat treba interpretirati s oprezom budući da je istraživanje utemeljeno na manjem broju sudionika. 

  Znanstvenici nisu pronašli snažniju povezanost između neplodnosti i voćnih sokova, odnosno dijetalnih sokova. 


  Razmislite o sugestiji smanjenja unosa gaziranih sokova 

  Autori istraživanja objašnjavaju, s obzirom na količinu šećera koju gazirana pića sadrže imaju itekako važne implikacije za javno zdravlje. 

  «Pronašli smo pozitivne asocijacije između unosa gaziranih zaslađenih pića i niže plodnosti», potvrdila je koautorica istraživanja Elizabeth Hatch, profesorica epidemiologije. 

  «Parovi koji planiraju trudnoću moraju razmotriti ograničavanje konzumacije takvih pića, osobito zato što su povezana i s drugim štetnim posljedicama po zdravlje.»   Autor:

  Sandra Drljo


  Izvor: 

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/320948.php


Komentari