Korisnička podrška

Za sve informacije o edukacijama obratite nam se na info@e-medicina.hr ili info@e-medikus.com, a naša korisnička podrška dostupna Vam je i telefonom na 01 / 3866-907, svakim radnim danom od 9:00 - 15:00.

 • Ažurirane su nove prehrambene smjernice

  U svijetlu ozbiljnih kritika Američkih službenih smjernica o prehrambenim proizvodima, objavljenima iz 2015.godine, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) i Američko ministarstvo zdravstva (HHS) tražit će nove komentare uoči razvoja novih ažuriranja smjernica za 2020. - 2025.godinu. 

  Promjena smjernica uslijedila je kao odgovor na kritiku Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine koja je preporučila redizajn trenutnih smjernica. 

      Ove dvije organizacije, USDA i HHS, dodali su novi korak u «Početku procesa razvoja kako bi se osigurala transparentnost pri komuniciranju tema koje su prioritetne za potrebe prehrambenih programa», nadodao je Brandon Lips, zamjenik tajnika za prehrambenu i potrošačku uslugu. 

      DGA pružio je preporuke temeljene na zdravim namirnicama s ciljem promicanja cjelokupnog zdravlja i pomaže u sprečavanju razvoja kroničnih bolesti povezanih s prehranom. «Smjernice za prehranu se razvijaju i obrađuje se uzorak s fokusom na pojedinu hranu ili skupinu hrane


      Nedavno su Američke udruge za karcinome i druge kronične bolesti smjernice za 2015.godinu označile neprimjerenima dijelom zbog odstupanja preporuka od DGAC koje se odnose na dio ograničavanja unosa crvenog i suhog prerađenog mesa. Naime, obrađeni mesni proizvodi poput slanine i kobasice povezuju se s bolestima jetre i gušterače, kao i pojavnošću karcinoma. 


      Novo predložene smjernice i teme za 2020. - 2025.godine spominju meso i mesne prerađevine jednom riječi – meso. Za sada nije jasno hoće li DGAC uvrstiti neke svoje teme i pitanja koje se pripadaju USDA i HHS popisu tema. USDA i HHS pozivaju se na komentare kao na skup predloženih prioritetnih tema i podrške znanstvenim pitanjima. 

  Naredno reizdanje novih prehrambenih smjernica usmjerit će se na «životne faze» čovjeka. Tako će faza od rođenja do 24 mjeseca pružiti nove smjernice za tu životnu fazu, kao i za žene koje su trudne. 

      «Ovo će biti prvi put da ćemo se usredotočiti na životne faze obuhvaćene u smjernicama prehrane», nadodao je Lipps. «Radimo to u kontekstu promatranja uzoraka prehrane – što jedemo i pijemo generalno u cjelini u prosjeku i tijekom vremena.» 

      Ovo su neki od primjera tema i pitanja otvorenih za javne komentare: 

      Dodani šećeri u prehranu djece i adolescenata (u dobi od 2 do 18 godina) «Koliko se šećeri dodaju u prehranu tijekom djetinjstva i adolescencije? Zadovoljavaju li se ikakve prehrambene potrebe za njima?» 

      Zasićene masti (u dobi od 19 do 64 godine): «Kakav je odnos između potrošnje zasićenih masti (vrsta i količine) u odrasloj dobi i rizik od kardiovaskularnih bolesti?» 

      Ostale životne faze usredotočene su na trudnoću i laktaciju, te životna faza za stariju dob (od 65 na više godina). 

      Predložene teme utemeljene su na četiri kriterija: Poštuje se važnost smjernica i preporuka temeljenih na hrani, važnost javnog zdravlja, potencijalni savezni utjecaj i izbjegavanje dupliciranja tema koje se obrađuju i u drugim saveznim smjernicama. 

      «Smjernice koriste zdravstveni stručnjaci, kreatori politike, zaposleni u odgojno-obrazovnim institucijama i svi koji prate smjernice za promicanje uloge prehrane u službi promicanja zdravlja» ,stoji u priopćenju za tisak iz HHS-a. 

      «Poznato je da zdravstveni radnici koriste alate i resurse kako bismo pomogli pacijentima i klijentima da shvate kako napraviti zdrav odabir i zašto je prehrana važna za njihovo zdravlje.» 

      Nakon završetka tema i potpornih pitanja, konačne teme i prateće zdravstveni postupci odredit će ostala područja potrebne stručnosti, što će u konačnici rezultirati koordiniranim i učinkovitim pregledom. 


  Autor:

  Sandra Drljo


  Izvor:

  https://www.medpagetoday.com/primarycare/dietnutrition/71417


Komentari